12 kwietnia – Świętem Czekolady
Czekolada jest chyba najpowszechniejszym wyrobem cukierniczym cieszącym się uznaniem w każdej grupie wiekowej.Jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Zawiera mnóstwo substancji, które pozytywnie wpływają na organizm i samopoczucie, głównie magnez i wapń.
Jedna tabliczka zapewnia około 20 % dziennego zapotrzebowania na te mikroelementy. Niestety, czekolada jest kaloryczna – 100g. tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal.
W tym roku w naszej szkole po raz pierwszy obchodziliśmy Święto Czekolady. Z tej okazji uczniowie mieli okazję wysłuchać krótkiej audycji na temat czekoladowego smakołyku, wziąć udział w konkursie „Potrawy z czekolady lub z dodatkiem kakao”, a także uczestniczyć w zabawie „łamigłówce” polegającej na rozwiązaniu rebusu czekoladowej krzyżówki.
Do konkursu „Potrawy z czekolady lub z dodatkiem kakao”, przystąpiło 17 uczniów. Przygotowane przez młodzież wyroby zachwyciły dbałością o estetykę podania, a nade wszystko doskonałym smakiem.
Jury w składzie: p. Beata Bisewska, p. Beata Zbień-Głąb i p. Jan Stawicki, miało trudne zadanie dokonania wyboru laureata konkursu. Ostatecznie wyróżniono następujących uczniów:
- Katarzynę Piwowarczyk, Żanetę Piekańską, Kamila Turulskiego z kl. 3G za Truskawki fondue w czekoladowym koszyczku.
- Paulinę Grabarczyk z kl. 3G za Czekoladowe pudełko z niespodzianką
- Natalię Jesionowską z kl. 1GA i Klaudię Dering z kl. 1GB za Pulpeciki czekoladowe z posypką kokosową.
- Julię Ładniak z kl. 1GB, Mariusza Zawadzińskiego z kl. 2K za babeczki czekoladowe z kremem.
Nagrodzeni uczniowie otrzymali bon w wysokości 20 zł do wykorzystania w kawiarni „Przystanek Patrzałkowie”.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i składamy podziękowanie za chęć włączenia się w obchody ŚWIĘTA CZEKOLADY.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i składamy podziękowanie za chęć włączenia się w obchody ŚWIĘTA CZEKOLADY.