Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia
W październiku 2021 r. odbyły się szkolne eliminacje XLV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W bieżącym
roku uczniowie w części teoretycznej mogli pochwalić się wiedzą, a wśród
odpowiedzi, których udzielili, znalazły się następujące:
- układając jadłospis, najczęściej stosuje się podział produktów,
- ze względu na zbliżoną wartość odżywczą na 12 grup,
- kawior to specjalność rosyjska,
- najbogatszym źródłem witaminy A jest wątroba,
- ze spalania 1 g węglowodanów i białka kolejno uzyskamy 4,4 kcal.
- stawka podatku VAT od sprzedaży posiłków i dań, stosowana
- w odniesieniu do sprzedaży usług przez restauracje, lokale gastronomiczne i usługi cateringowe wynosi 8%
Część teoretyczna składała się z 60 pytań obejmujących różne obszary wiedzowe.
W eliminacjach szkolnych wzięły udział klasy II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Na odpowiednio przygotowanych stanowiskach uczniowie realizowali również zadania przewidziane w etapie praktycznym. W pierwszej kolejności pochwalili się umiejętnością wykonania ciasta wyrabianego w naczyniu, przygotowując kluski kładzione i omawiając zastosowanie ich w gastronomii. Następnie przystąpili do rozpoznania części tuszy wieprzowej i omówienie, jakie potrawy można z nich wykonać.Ostatnie zadanie polegało na przygotowaniu nakryć do zup:zupa dyniowa – krem z groszkiem ptysiowym, barszcz czerwony z pasztecikami, zupa kalafiorowa, chłodnik i rosół z makaronem w jedno i wieloporcjowych naczyniach.
W szkolnym etapie konkursu części teoretycznej i praktycznej najlepsi okazali się uczniowie:
- Adrianna Sawicka, kl. 4 G
- Aleksandra Tkaczyk, kl. 4 G
- Piotr Igliński, kl. 4 G
- Paulina Pośpiech , kl. 3 G
Zwycięzcą gratulujemy i trzymamy za nich kciuki w czasie reprezentowania naszej szkoły na dalszych etapach Olimpiady.
Wszystkim uczestnikom szkolnych eliminacji serdecznie dziękuję za udział i życzę sukcesów oraz wytrwałości w dalszym zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej.
Szkolny
koordynator
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska