Nowy partner ZSP nr 3
Realizując projekt pn.: „Zostań ZAWODOWCEM” współfinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 3 Edukacja, Działanie 3.3. Edukacja zawodowa, Poddziałanie 3.3.1. Jakość edukacji zawodowej, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Malborku kształcący się w zawodach technik hotelarstwa, technik usług turystycznych oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w piątek 8 marca 2019 r. uczestniczyli w zajęciach i pokazach przygotowanych przez studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Wizyta na uczelni była także doskonałą okazją, aby poznać możliwości planowania swojej kariery zawodowej po ukończeniu technikum.
Międzynarodowy charakter uczelni oraz ciekawe kierunki studiów, realizowane z wykorzystaniem zagranicznych staży zawodowych pokazały uczniom, że zawody które wybrali dają im w przyszłości wiele możliwości ciekawej i dobrze płatnej pracy. Podczas zajęć przygotowanych i przeprowadzonych przez studentów uczelni każdy mógł posmakować wyśmienitych moktajli – czyli napoi bezalkoholowych przygotowanych różnymi technikami barmańskimi, z wykorzystaniem, warzyw, owoców oraz syropów barmańskich. Podczas pokazu, studenci pokazali uczniom różne techniki komponowania smaków i tworzenia ciekawych kompozycji kolorowych moktajli.
Ciekawy był także pokaz kelnerski przygotowania dań według serwisu angielskiego z wykorzystaniem stolika serwisowego i technik flambirowania. Najwięcej entuzjazmu wzbudziły jednak warsztaty kulinarne i lekcja gotowania, w której wzięli udział także uczniowie. Profesjonalna pracownia – audytorium, umożliwiła każdemu siedzącemu na sali, patrzenie na ręce gotującym i obserwowanie kolejnych etapów powstawania dań na lustrzanych ekranach umieszczonych nad stołami.
Nasi uczniowie pod okiem Mikołaja – studenta V roku, który czas gotowania umilał wszystkim zabawnymi anegdotami i opowieściami dotyczącymi swoich kulinarnych doświadczeń oraz sukcesów podczas studiów, przygotowali pyszny tatar z łososia i wyśmienite krewetki duszone w białym winie z makaronem i brokułami.
Podczas wizyty w szkole miało miejsce także ważne dla naszej szkoły wydarzenie – z udziałem Dyrektora – Pana Jana Stawickiego nastąpiło podpisanie umowy partnerskiej dotyczącej wzajemnej współpracy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Malborku z Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Po południu znaleźliśmy także czas na spacer uliczkami starego miasta i wizytę na zabytkowym Rynku Starego Miasta. Kolorowe Budy Śledziowe, bogato zdobione kamieniczki otaczające rynek, wspaniały renesansowy budynek ratusza i fontanny zrobiły na wszystkich duże wrażenie. Szkoda tylko, że koziołki z ratuszowej wieży nie chciały nam się pokazać w całej okazałości i mogliśmy je podziwiać jedynie na widokówkach i magnesach oferowanych przez stragany z pamiątkami.
Wizyta w WSHiG w Poznaniu dostarczyła wszystkim wielu niezwykłych wrażeń i pokazała jak wyglądają perspektywy na dalszą karierę w zawodach tak kluczowych branż jak hotelarstwo, turystyka i gastronomia, w których kształci się młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Malborku.
Opiekunami uczniów podczas wycieczki były: Joanna Szymańska-Cybulska, Beata Zbień-Głąb oraz Magdalena Demakowska.