XVIII Międzyszkolny Konkurs o Żywności i Żywieniu
W dniu 19 marca 2019 roku w Gdańsku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego odbył się XVIII Międzyszkolny Konkurs o Żywności i Żywieniu.
Naszą szkołę reprezentowały: Karolina Singer i Wioleta Zielonka.
W konkursie wzięło udział 20 uczniów z 7 szkół. Pierwszym etapem konkursu był test wyboru, po którym wyłoniono uczestników finału – 10 uczniów z najwyższą liczbą punktów. Finaliści odpowiadali na pytania zgodnie z zasadami teleturnieju „Jeden z dziesięciu”.
Po tym etapie troje najlepszych uczestników otrzymało do wykonania 4 zadania praktyczne, które polegały na rozpoznaniu próbek tłuszczów: smalec, olej sezamowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej palmowy, margaryna; dodatków piekarniczych: soja, czarnuszka, siemię lniane; rodzaju liści sałat: szpinak, roszponka, rukiew wodna, sałata lodowa, cykoria, rukola. Musieli oni też wykazać się znajomością wartości odżywczych wybranych produktach spożywczych: ser żółty, morele suszone, pestki dyni, mięso wieprzowe, otręby. Zadania praktyczne okazały się trudne dla uczniów, ale jednym z celów konkursu było poszerzanie dotychczasowej wiedzy, a to na pewno zostało osiągnięte.
mgr inż. Ewelina Kępińska –Lipińska