WYCIECZKA EDUKACYJNA W RAMACH INNOWACJI PEDAGOGICZNEJ „WIEM CO JEM”
W dniu 20 maja 2019 roku przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych z klasy I -wszej, w ramach innowacji pedagogicznej „Wiem co jem” gościli z wizytą w Zakładzie Przetwórstwa spożywczego Oval Sp. z o.o. w Malborku.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z funkcjonowaniem firmy, parkiem maszynowym zakładu, a w szczególności z procesem technologicznym ciastek biszkoptowych produkowanych na bazie naturalnych surowców. Głównym składnikiem do produkcji ciastek jest masa jajowa z dodatkiem cukru, którą firma produkuje sama oraz płynna pasteryzowana masa jajowa stanowiąca bazę do wyrobu artykułów żywnościowych takich jak: wyroby piekarniczo – cukiernicze, lody, dresingi, likiery, pasztety, makarony.
Zajęcia były bardzo ciekawe, młodzież miała okazję zobaczyć jak funkcjonuje system HACCP na produkcji. Na koniec naszej wizyty każdy z uczestników otrzymał symboliczną paczkę biszkoptów.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska