„Poznajemy nasz zamek” zajęcia warsztatowe uczniów ZSP nr 3
Pierwszym elementem było spotkanie w restauracji Pana Bogdana Gałązki Gothic Restaurant i rozmowa z Panem Danielem Matz, zastępcą szefa kuchni, który pracuje w tym lokalu od pięciu lat. Pan Daniel powiedział nam, że restauracja powstała 12 lat temu , corocznie jest poddawana ocenie i jest wyróżniona jako jedna z najlepszych w Polsce. Na jej sukces wpływa nie tylko praca, ale także pasja, zgranie i zespołowość obsługi. Gość nie jest obsługiwany ale goszczony, a każda potrawa to opowieść i teatralność.
Do przygotowywania potraw używane są produkty lokalne od sprawdzonych dostawców, np. sery z Kaszub. Pani Monika pokazała nam zielnik , który znajduje się obok restauracji, skąd pochodzą zioła dodawane do przygotowywanych dań, takie jak tymianek, kolendra, oregano, mięta czy bratki do dekoracji.
Wcześniej uprawiany był również szafran. Pan Daniel opowiedział nam, w jaki sposób łączyć smaki i zapachy, a także, w jaki sposób podawać potrawy, gdyż jedzenie podane ładnie smakuje lepiej. Ważny jest np. kolor zastawy – przy niebieskim kolorze zastawy jedzenie wygląda źle, natomiast przy granatowym prezentuje się dobrze. Natomiast turkusowy to kolor luksusowy. Kuchnia inspirowana jest też Regułą Zakonną. W restauracji stosowany jest kolor zielony, bardzo często używany też w czasach średniowiecza przez Wielkiego Mistrza. Restaurację Gothic Restaurant odwiedza wielu znanych ludzi ze świata polityki, a także dyplomaci, aktorzy czy blogerzy.
Następnym punktem programu była galeria bursztynu S&A AMBER GALLERY, gdzie pracownicy sklepu opowiedzieli nam o pracy w sklepie, który istnieje na rynku 25 lat. Jest to firma polska i posiada swój certyfikat.
Panie pokazały nam kilka sposobów, jak w łatwy sposób odróżnić prawdziwy bursztyn np. zanurzając go w wodzie z 20 procentowym roztworem soli czy przypalając go ogniem. Po prezentacji uczniowie pod opieką nauczycieli – przewodników obejrzeli wystawę bursztynu , która znajduje się na terenie Muzeum, jedną z piękniejszych w Europie, po czym udaliśmy się na spotkanie z kierownikiem Ośrodka Konferencyjnego KARWAN , Panią Jagodą Saj. Pani Jagoda opowiedziała nam o KARWANIE , czyli jedynej zachowanej w Europie średniowiecznej zbrojowni z XIV wieku, która dzisiaj służy jako Ośrodek Konferencyjny.
Na terenie obiektu znajduje się sala konferencyjna na ok. 100 osób, jak również sala w przyziemiu, gdzie odbywają się koncerty, spektakle teatralne, kabarety, biesiady, wystawy, gale, sympozja czy szkolenia Po konferencjach Muzeum oferuje również nocne zwiedzanie zamku, pokazy walk rycerskich, występy Zespołu Muzyki Dawnej czy biesiady . Współpracuje również z firmami cateringowymi.
Pomiędzy poszczególnymi etapami wyprawy nauczyciele języków obcych: angielskiego – Pani Jagoda Gmyrek, niemieckiego – Pani Wiesława Zawisza, włoskiego – Pani Anna Naklicka i hiszpańskiego – Pani Bogumiła Grębska wprowadzali uczniom nowe słownictwo związane z tematyką restauracji, sklepu i innych obiektów turystycznych. Zajęcia bardzo się podobały i czekamy na następne, które odbędą się we wrześniu 2019 roku.
Dziękujemy bardzo Pani Beacie Stawarskiej za możliwość wejścia na teren Muzeum Zamkowego, Pani Jagodzie Saj za ciekawą prezentację Ośrodka Konferencyjnego, Panu Bogdanowi Gałązce za możliwość spotkania w restauracji Gothic Restaurant i przepyszną lemoniadę, Panu Danielowi Matz za ciekawe informacje odnośnie funkcjonowania restauracji oraz pracownikom sklepu S&A AMBER GALLERY za prezentację bursztynu.