Wycieczka przedmiotowa pod hasłem: Zamek Gniew Hotel-SPA. Realne warunki pracy-świadomy wybór zawodu
We wtorek 14 marca 2023 r. uczniowie klas II, III i IV kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zwiedzili Hotel Zamek Gniew. Jak czytamy na stronie obiektu, to „potężna gotycka twierdza rycerzy – mnichów, siedziba królów, hetmanów i starostów, słynąca z turniejów rycerskich, zaciętych bitew i wspaniałych spektakli”.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z układem funkcjonalnym pomieszczeń w hotelu, jego strukturą organizacyjną, zakresem świadczonych usług oraz organizacją obsługi gości. Kompleks zamkowy obejmuje Hotel Rycerski, Zamek i Pałac Marysieńki – przestrzenne komnaty o jedynym w swoim rodzaju wystroju, przenoszące gości w czasy średniowiecza, czemu sprzyja obecność zabytkowych artefaktów, historycznych detali, które tworzą magiczną atmosferę. Młodzież Technikum nr 3 zwiedzała cały obiekt hotelowy: dziedziniec zamkowy, zwany Salą Królewską, restauracje, pokoje, apartamenty, centrum konferencyjne, spa, klub nocny, kręgielnię, salę zabaw dla dzieci. Wycieczka zawodoznawcza pozwoliła połączyć wiedzę teoretyczną i praktyczną, co na pewno zaprocentuje w przyszłości.
Tego rodzaju wyjazdy o tematyce przedmiotowej są sposobem na doskonalenie kwalifikacji związanych z wybranym zawodem, stanowią rodzaj inwestycji dla ludzi w młodym wieku.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska