Wycieczka do Zakładów Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A. w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości.
Dnia 13 listopada br, w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, uczniowie Technikum nr 3 w Malborku kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa (klasy 1G i 1HT) uczestniczyły w wycieczce do miejscowości Łubiana, gdzie znajduje się największy w Polsce i najnowocześniejszy Zakład Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A. Firma istnieje od 1969 roku i specjalizuje się w produkcji białej, twardej porcelany o wysokich parametrach jakościowych, w ponad 1500 grupach asortymentowych i kilkudziesięciu fasonach. 75% produkcji jest eksportowana do ponad 40 krajów na świecie.
Firma zatrudnia około 1400 osób na stałe oraz ok 300 osób na umowę-zlecenie. Miesięczna produkcja wynosi 3,5 mln sztuk wyrobów, a rocznie opuszcza fabrykę ponad 12 000 ton porcelany. Sławę porcelanie z Łubiany przyniósł kultowy film francuski Jeana-Pierre”a Jeuneta „Amelia” z Audrey Tautou w roli tytułowej, gdzie w jednej ze scen „zagrał” serwis z kaszubskiej porcelany.
Porcelana z Lubiany obecna jest w wielu prestiżowych miejscach, m. in. w hotelach: „Accor Polska”, „Marriott”, „Westin”, „Hotel Gołębiewski”, „Holiday Inn” oraz w wielu hotelach i restauracjach poza granicami naszego kraju. Oferta asortymentowa skierowana jest głównie dla rynku gastronomicznego, ale również klienta indywidualnego.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z technologią produkcji porcelany oraz możliwościami jej wykorzystania w gastronomii i hotelarstwie. Podczas zwiedzania uczniowie mieli możliwość z bliska przyjrzeć się procesowi produkcji wyrobów porcelanowych: poznali wszystkie etapy powstawania porcelany, widzieli, jak z glinianej masy w formowni i odlewni powstają kształtne naczynia, które potem poddaje się wypałowi, a następnie zdobieniu i szkliwieniu.
Na koniec wszyscy uczestnicy wycieczki odwiedzili przyzakładowy salon sprzedaży porcelany, gdzie mogli nacieszyć oko produktami finalnymi procesu produkcyjnego zakładu. Dla przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych oraz techników hotelarstwa był to z pewnością pouczający wyjazd.