Wycieczka przedmiotowa uczniów Technikum nr 3
W dniu 21 maja br uczniowie klasy 1G Technikum nr 3 w Malborku, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do restauracji i hotelu w Knybawie koło Tczewa. „Gościniec Hotel nad Wisłą”*** jest nowoczesnym obiektem, który obok miejc hotelowych posiada restaurację serwującą różnorodne śniadania w formie bufetu szwedzkiego oraz dania a la carte.
W Knybawie przywitał nas sam właściciel hotelu – pan Maciej Kasiarz, który zajął się nami podczas całego pobytu. Wizytę rozpoczęliśmy od pogadanki, podczas której pan Maciej z pasją opowiedział o charakterze prowadzonej działalności gospodarczej, pracy całego zespołu oraz warunkach zatrudnienia. Podkreślił, że w restauracji „nie przyjmuje się klientów lecz gości” oraz jak ważne jest dbanie o ciepłą i przyjazną atmosferę w restauracji. Młodzież miała również możliwość zapoznania się z kartami menu, ofertą cateringową, ofertami przygotowanymi na imprezy okolicznościowe oraz przykładowymi harmonogramami pracy całego obiektu. Uczestnicy wycieczki usłyszeli, jakim wyzwaniem jest kierowanie i zarządzanie tak dużym obiektem i zespołem pracowników kilku branż.
W drugiej części zwiedziliśmy zaplecze restauracji, gdzie uczniowie mieli niecodzienną okazję zapoznać się ze specyfiką pracy kucharza, poznać zasady funkcjonowania branży gastronomicznej oraz zobaczyć poszczególne etapy procesu produkcyjnego w gastronomii. Obejrzeliśmy również salę restauracyjną oraz imponującą infrastrukturę wokół obiektu. Cenne doświadczenia zdobyte podczas wycieczki pozwoliły młodzieży uzupełnić wiedzę teoretyczną zdobywaną w szkole o praktykę i zobaczyć jak wygląda praca w gastronomii w skali makro.