Carving dla uczniów ZSP nr 3
Kolejna grupa uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w dniach 13 – 21 kwietnia odbyła kurs „Carving i garnirowanie potraw”.
Zajęcia realizowane były w ramach projektu pn. „Zostań ZAWODOWCEM” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego realizowanym w ramach Osi Priorytetowej 3 Edukacja, Działania 3.3, Edukacja zawodowa Poddziałania 3.3.1 Jakość Edukacji Zawodowej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.
Carving to dekoracyjne rzeźbienie w owocach i warzywach, a ojczyzną dekorowania potraw i finezyjnie rzeźbionych owoców i warzyw są kraje azjatyckie takie jak Chiny czy Tajlandia. Do Europy carving trafił niedawno dzięki rozwijającej się turystyce i podróżom został „przywieziony” i rozpropagowany w różnych krajach, a także zawitał do Polski. Dekoracje z owoców i warzyw przygotowane w ten sposób stanowią wspaniałą ozdobę bufetu lub bankietu zachwycając najpierw oko, a potem podniebienie konsumentów.
Zajęcia dla uczniów poprowadził mistrz Europy i wicemistrz świata Pan Grzegorz Gniech.