Kuchnia śródziemnomorska
W dniu 28 lutego odbyło się trzecie spotkanie z kuchnią śródziemnomorską. Poznaliśmy kolejny włoski deser- panna cotta. Jest to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch na bazie śmietanki. Zrobiliśmy również pyszne canelloni w dwóch odsłonach: mięsnej i wegetariańskiej. Jest to szeroki włoski makaron wyglądem przypominający rurki. Dzięki dużej średnicy, jest doskonały do nadziewania i zapiekania. W Włoszech najczęściej bywa wypełniany mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz szpinakiem, całość zapiekana jest pod beszamelem i posypywana parmezanem. We Włoszech istnieje ponad 600 różnych rodzajów makaronów, a przeciętny Włoch zjada rocznie aż 28 kilogramów różnych typów makaronu ( Polacy tylko 5 kg rocznie ). Z miesiąca na miesiąc uczymy się czegoś ciekawego, poznajemy nowe smaki i czekamy z niecierpliwością na kolejne zajęcia i kolejne śródziemnomorskie dania.