Mistrz sushi w ZSP nr 3
Uczniowie ZSP nr 3 kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach sushi.
Szef Piotr Suszek z restauracji White Sushi mieszczącej się w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu oraz szef Bogdan Gałązka z Gothic Cafe & Restaurant z naszego rodzimego miasta Malbork zapoznali nas z historią sushi i nauczyli nas przyrządzać podstawowe formy sushi w różnych stylach.
Wykonywaliśmy: nigiri, sashimi, uramaki, temaki, hosomaki oraz futomaki.
Dowiedzieliśmy się także, jak rozpoznać składniki wysokiej jakości i gdzie je kupić.
Zapoznaliśmy się ze zwyczajami i obrzędami sporządzania sushi oraz dobrymi manierami obowiązującymi przy japońskim stole.
Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej oraz surowce i sposób ich przygotowania są dalece odmienne od naszych polskich . Dlatego zajęcia były bardzo interesujące, a zdobyta na nich wiedza i pozyskane umiejętności pozostaną na zawsze w naszej pamięci.
Beata Zbień- Głąb nauczyciel przedmiotów zawodowych