Młodzież klas gastronomicznych na targach
Mazury EXPO to niezwykłe wydarzenie dotyczące promocji branży hotelarsko-gastronomicznej zgodnej ze standardami HoReCa jakie obowiązują w Europie. Uczniowie klas gastronomicznych, dzięki realizowanemu w szkole projektowi „Zostań zawodowcem” mieli możliwość uczestnictwa w tym interesującym wydarzeniu.
Przyglądając się wystawcom i ich ofercie, uczniowie ZSP Nr 3 z Malborka przekonali się jakie trendy obowiązują w nowoczesnym hotelarstwie i gastronomii.
Współcześni klienci, żyjący w świecie zdominowanym przez elektroniczne gadżety, mają wysokie oczekiwania, uczniowie przekonali się jak działają elektroniczne zamki do drzwi, dotykowe panele obsługi i rozliczeń, stosowane w obsłudze klientów restauracji oraz hoteli. Przekonali się także jak ważne są tekstylia w budowaniu wizerunku pracownika i obiektu, zobaczyli modę i kolory obowiązujące na talerzu oraz stroje ochronne- workwear. Poznali niezwykłe smaki dodatków spożywczych, zmieniających mleko i owoce w wyszukane desery o niezwykłej teksturze, kolorze i smaku.
Uczestnicząc w warsztatach gastronomicznych poznali sekrety przyrządzania dań z niedocenianej na polskich stołach gęsiny, własnoręcznie przyrządzali także zdrowe burgery z mięsa drobiowego, pod okiem najlepszych polskich fachowców branży mięsnej oraz Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych p. Krystyny Ziejewskiej.
Prawdziwą gratką była także okazja, by uczestniczyć w pokazach mistrzów gotowania w strefie live cooking. Uczniowie mogli podejrzeć, szefów kuchni znanych z autorskich programów kulinarnych i telewizji , m. in. Mariusza Pieterwasa właściciela modnej i nowoczesnej gdyńskiej restauracji „ Krew i woda” , Tomasza Purola – zwycięzcę 5 edycji „Top chef”, Łukasza Konika- specjalistę ds. kuchni molekularnej, autora książki „Gastronomia molekularna”, Patryka Dziamskiego – uczestnika 4 edycji „Top chef”, Ernesta Jagodzińskiego – szefa najlepszej restauracji Cucina mieszczącej się w Poznaniu.
Szefowie sporządzali potrawy z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych kuchni molekularnej, tj. sous vide, mrożenie ciekłym azotem .
W ramach targów odbywały się konkursy kulinarne:
– Zielona Budka Master Challenge dla szkół gastronomicznych
– Drób na polskim stole
– Gęsina w restauracji
W jury gościły znakomite osobowości gastronomii, np. Kurt Scheller. Konkursy prowadził Karol Okrasa.
Uczniowie zbierali autografy i robili zdjęcia z celebrytami.
Uczeń klasy II G Grzegorz Groszkowski przez dwa dni targów gotował z gwiazdami, został ich pomocnikiem.
Zwieńczeniem tego jest zaproszenie Grzegorza na staż do restauracji szefa Mariusza Pieterwasa.
Zajęcia zrealizowano w ramach projektu pn. „Zostań ZAWODOWCEM” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego realizowanym w ramach Osi Priorytetowej 3 Edukacja, Działania 3.3, Edukacja zawodowa Poddziałania 3.3.1 Jakość Edukacji Zawodowej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020