Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia
Dnia 07 listopada 2019 r. odbyły się eliminacje szkolne XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W tym
roku uczniowie w części teoretycznej mogli pochwalić się wiedzą, obejmującą
poniższe odpowiedzi:
- smażenie zanurzeniowe należy prowadzić w temperaturze 130-180 C,
- rozbratel jest elementem gastronomicznym ćwierćtuszy przedniej wołowej,
- według zasad ergonomii, w zakładzie gastronomicznym, stanowisko pracy powinno posiadać długość 1 – 1,5 m, wysokość 08 – 0,9,
- śmiertelne zatrucie wywołuje spożycie czerwonych jagód konwalii,
- laufer jest to bielizna stołowa.
Część teoretyczna składała się z 60 pytań i łatwo dało się zauważyć ich różnorodność. W eliminacjach szkolnych udział wzięły klasy: II, III, IV technikum żywienia i usług gastronomicznych. W wyniku eliminacji wyłoniono trzech najlepszych uczniów, którzy przystąpili do etapu praktycznego, a byli to uczniowie klasy IV G :
- Wioleta Zielonka
- Paulina Piór
- Wiktoria Menczikowska
Na odpowiednio przygotowanych stanowiskach, uczniowie przystąpili do realizacji zadań, przewidzianych w etapie praktycznym. W pierwszej kolejności uczniowie pochwalili się umiejętnością wykonania ciasta biszkoptowego na roladę. Po pysznym poczęstunku uczniowie przystąpili do rozpoznania grzybów i omówienia zasad obróbki wstępnej i cieplnej grzybów oraz przedstawienia możliwości ich wykorzystania w sporządzaniu potraw. Ostatnie zadanie polegało na przedstawieniu zasad garnirowania potraw – wykonać trzy dekoracje z rzodkiewek w tym: róża lub pąk kwiatowy, margerytka lub lilia wodna, wachlarzyk lub korona kwiatowa.
W ogólnym podsumowaniu wyłoniliśmy najlepszych uczniów, którzy będą reprezentowali naszą szkołę w dalszych etapach Olimpiady, a są nimi:
- Wioleta Zielonka – uzyskała 104 pkt.
- Paulina Piór – uzyskała 102 pkt.
- Wiktoria Menczikowska –uzyskała101 pkt.
Wszystkim uczniom serdecznie dziękuję za
udział w eliminacjach szkolnych.
Szkolny
koordynator
mgr
inż. Ewelina Kępińska-Lipińska