Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia
W listopadzie 2020 r. odbyły się szkolne eliminacje XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W
bieżącym roku uczniowie w części teoretycznej mogli pochwalić się wiedzą, a
wśród odpowiedzi, których udzielili, znalazły się następujące:
- wartość energetyczna posiłku, który dostarcza 12g białka, 5g tłuszczu i 18g węglowodanów przyswajalnych wynosi 1200 kcal,
- cynaderki sporządza się z nerek wieprzowych,
- akryloamidy powstają w największej ilości w procesie smażenia frytek,
- wielkość próbek kontrolnych potraw w zakładach żywienia zbiorowego powinna wynosić 150 g
- confitowanie to długotrwałe smażenie potrawy w tłuszczu w niskiej temperaturze wywodzące się z południowo – zachodniej Francji.
Część teoretyczna składała się z 60 pytań obejmujących różne obszary wiedzowe.
W eliminacjach szkolnych wzięły udział klasy II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Na odpowiednio przygotowanych stanowiskach uczniowie realizowali również zadania przewidziane w etapie praktycznym. W pierwszej kolejności pochwalili się umiejętnością wykonania ciasta ziemniaczanego, przygotowując kopytka. Następnie przystąpili do rozpoznania przypraw i omówienia ich zastosowania w sporządzaniu potraw. Ostatnie zadanie polegało na wymienieniu elementów bielizny stołowej i omówieniu jej funkcji
oraz zaprezentowaniu techniki składania i rozkładania obrusu stołowego. Uczniowie musieli wykazać się również umiejętnością formowania serwetek na trzy sposoby: kieszonki na sztućce, wachlarza, tulipana lub lilii.
W szkolnym etapie konkursu części teoretycznej i praktycznej najlepsze okazały się uczennice:
- Nadia Kosicka, kl. 2 G
- Aleksandra Tkaczyk, kl. 3 G
- Adrianna Sawicka, kl. 3 G
- Daria Rogińska, kl. 4 G
Zwyciężczyniom gratulujemy i trzymamy za nie kciuki w czasie reprezentowania naszej szkoły na dalszych etapach Olimpiady.
Wszystkim uczestnikom szkolnych eliminacji serdecznie dziękuję za udział i życzę sukcesów oraz wytrwałości w dalszym zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej.
Szkolny
koordynator
mgr
inż. Ewelina Kępińska-Lipińska