Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia
W dniu 16.11.2018 roku odbyły się szkolne eliminacje do XLIII Olimpiady Wiedzy
i Umiejętności Rolniczych, w których brało udział 92 uczniów.
Laureaci ogólnopolskiego etapu zostają zwolnieni z egzaminu zawodowego oraz otrzymują indeks na wskazane przez komitet olimpiady uczelnie.
Uczestnicy bloku Gastronomia mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 60 pytań, a następnie wykonać 3 zadania praktyczne: przygotować jajo w koszulce, omówić zasady gotowania kasz oraz ich zastosowanie w gastronomii, zaprezentować trzy sposoby składania serwetek na przyjęcie zasiadane (tulipan, wachlarz, kieszonka na sztućce), ułożyć serwetki na stole i omówić, w jaki sposób, podczas przyjęcia należy z nich korzystać.
Najlepsze okazały się:
Karolina Singer – 4G
Joanna Landowska – 4GR
Kolejny etap już w kwietniu, życzymy więc powodzenia na dalszych etapach olimpiady.