Podróż przez kuchnię śródziemnomorską
Kolejny raz na zajęciach z innowacji pedagogicznej „ Podróż przez kuchnię śródziemnomorską” udaliśmy się do słonecznej Italii. Tym razem na talerzach zagościł słynny deser tiramisu oraz makarony w różnych wydaniach. Włosi słyną z umiłowania do kawy, ciężko natomiast ustalić region, z którego pochodzi deser. Wenecja, Florencja i Sienna toczą nieustanną walkę o to, która z nich jest ojczyzną tiramisu. Nazwa deseru oznacza “podnieś mnie” , tak więc podczas przygnębiającej, zimowej aury warto skosztować tego słodkiego specjału.
W trakcie zajęć zaskoczyło nas, że spaghetti carbonara można przygotować w tak prosty i szybki sposób. Mogliśmy nauczyć się przyrządzać sos ragu’, który można spożyć z każdym rodzajem makaronu, jak również może stanowić bazę do lasagne, którą również w najbliższym czasie przyrządzimy.
A oto oryginalny włoski przepis na słodką, szybką poprawę nastroju, który możecie wykonać samodzielnie w domowym zaciszu;
Tiramisu’
Składniki:
5 żółtek
5 łyżek cukru
500 gr serka mascarpone
Duże opakowanie biszkoptów Savoiardi
Kawa rozpuszczalna
30 ml likieru Amaretto (ewentualnie olejek migdałowy)
Kakao ciemne
Przygotowanie:
Przygotować 500 ml mocnej kawy (6 łyżeczek ) lekko osłodzić, dodać likier lub olejek i ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać serek mascarpone aż utworzą się „fale”
Biszkopty Savoiardi (1/2 paczki) namoczyć w kawie (nie za mocno) i położyć na blaszce, krem podzielić na pół i posmarować nim biszkopty .
Następnie znów położyć namoczone w kawie biszkopty i nałożyć krem.
Wierzch posypać przez sitko ciemnym kakao.
Buon appetito 🙂