
Uczniowie Technikum Nr 3 w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Uczniowie Technikum nr 3 w Malborku kształcący się w zawodach technik hotelarstwa i technik organizacji turystyki, mieli okazję poznać perspektywy dalszego kształcenia i kariery podczas wizyty w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Turystyki w Poznaniu. Wyjazd uczniów był możliwy dzięki realizacji projektu Zostań Zawodowcem 2, który otrzymał dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej – jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+), Priorytetu 5 Fundusze europejskie dla silnego społecznie Pomorza (EFS+), Działania 5.8. Edukacja ogólna i zawodowa w ramach programu Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027 (FEP 2021-2027).
Mając na uwadze promocję edukacji zawodowej, nastawionej na przyszły sukces i rozwój kariery absolwentów, Technikum Nr 3 od wielu lat współpracuje z poznańską uczelnią, która dobre wzorce edukacji zawodowej czerpie z międzynarodowych konkursów oraz współpracy z obiektami gastronomicznymi i hotelarskimi całego świata.
Nasza grupa została bardzo ciepło przyjęta przez władze uczelni: Panią Rektor Irenę Czyżewską, Prorektora ds. studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, dr Lecha Drożdżyńskiego oraz Wicekanclerza ds. organizacyjno-programowych dr Ewę Muchę – Szajek prof. WSHiG, którzy opowiedzieli nam o historii uczelni, perspektywach rozwoju i kształcenia na studiach I i II stopnia, jakie oferuje uczelnia. Podzielili się także z nami bolesnymi doświadczeniami i emocjami, towarzyszącymi im podczas prowadzenia międzynarodowej placówki, gdy na Ukrainie toczy się wojna, w której biorą udział ich absolwenci.
Mieliśmy także okazję uczestniczyć w wykładzie „Jak być znaczącym i sprawczym, sposoby wzmocnienia efektywności własnych działań” prowadzonym przez kurator wydziału oświaty w Poznaniu Panią Elżbietę Walkowiak. Bycie sprawczym to niezwykle istotny element osobowości człowieka, szczególnie, kiedy podejmuje się wiele ważnych życiowych decyzji dotyczących swojej przyszłości, ale także kwestii społecznych i życia publicznego.
Później, mieliśmy okazję poznać nową siedzibę uczelni, która przeszła metamorfozę i zmianę swojej lokalizacji. Zajrzeliśmy do pracowni gastronomicznych, sal wykładowych i innych, ważnych dla życia studenta miejsc takich jak biblioteka i restauracja..
Nie mogliśmy sobie także odmówić spaceru po przepięknej poznańskiej starówce. Budy śledziowe i renesansowe kamieniczki, otaczające plac rynku, w promieniach słonecznych wyglądały szczególnie pięknie. Pogoda była dla nas łaskawa i serwując w stolicy Wielkopolski prawdziwie wiosennie, wrażenia kulturowe, podczas spaceru po rynku i okolicznych uliczkach. To tu, gdzie zaledwie 500 lat temu kształtowała się kupiecka historia Poznania, a wypieki rogali nadziewanych białym makiem i orzechami zapewne smakowały tak samo pysznie jak teraz, skupiało się życie miasta.