Uczniowie ZSP nr 3 na „Mazury EXPO”
Mazury EXPO to niezwykłe wydarzenie dotyczące promocji branży hotelarsko-gastronomicznej zgodnej ze standardami HoReCa jakie obowiązują w Europie. Już po raz drugi uczniowie klas gastronomicznych, dzięki realizowanemu w szkole projektowi „Zostań zawodowcem” mieli możliwość uczestnictwa w tym interesującym wydarzeniu.
Przyglądając się wystawcom i ich ofercie, uczniowie ZSP Nr 3 z Malborka przekonali się jakie trendy obowiązują w nowoczesnym hotelarstwie i gastronomii.
Uczestnicząc w warsztatach gastronomicznych poznali sekrety przyrządzania dań z niedocenianej na polskich stołach gęsiny, własnoręcznie przyrządzali także zdrowe przekąski z mięsa drobiowego, pod okiem najlepszych polskich fachowców branży mięsnej oraz Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych p. Krystyny Ziejewskiej.
Prawdziwą gratką była także okazja, by uczestniczyć w pokazach mistrzów gotowania w strefie Bocuse d’or. Uczniowie mogli podejrzeć, szefów kuchni znanych z autorskich programów kulinarnych i telewizji , m. in. Mariusza Pieterwasa właściciela modnej i nowoczesnej gdyńskiej restauracji „ Krew i woda” , Patryka Dziamskiego – uczestnika 4 edycji „Top chef”, Ernesta Jagodzińskiego – szefa i właściciela restauracji Kuchnia Autentyk mieszczącej się w Poznaniu.
Sympatię uczniów zdobył również chef Arkadiusz Klimkiewicz zwycięzca „ Hell’s Kitchen.
Szefowie sporządzali potrawy z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych.
W ramach targów odbywały się konkursy kulinarne:
– Master Challenge dla szkół gastronomicznych,
– Drób na polskim stole,
– Gęsina w restauracji.
W jury gościły znakomite osobowości gastronomii, np. Kurt Scheller. Konkursy prowadził Karol Okrasa.
Uczniowie zbierali autografy i robili zdjęcia z celebrytami.