Udział uczniów w XLIII Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia w Olsztynie
W dniu 12.04.2019 roku odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie, w których udział wzięły uczennice klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych:
Joanna Landowska – 4 GR
Karolina Singer – 4G
Eliminacje składały się z części pisemnej i praktycznej. Młodzież pisała test (60 pytań)
za które mogła otrzymać 60 punktów i wykonała 3 zadania praktyczne, za które mogła również uzyskać 60 punktów. W 43 Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych- blok gastronomia wzięło udział 26 uczniów z 22 szkół.
Nasze uczennice uzyskały: Joanna Landowska 89,5 punktów, z czego w części teoretycznej 40/60 punktów i części praktycznej 49,5/60 punktów – IX miejsce, Karolina Singer uzyskała 88 punktów, z czego w części teoretycznej 42/60 punktów i części praktycznej46/60 punktów – XIII miejsce.
Celem Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest:
· rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań żywieniem oraz popularyzacja i pogłębienie wiedzy poza wiadomości i umiejętności zawodowe, objęte programem nauczania w szkołach zawodowych,
· umożliwienie młodzieży zdobycie dyplomu szkoły wyższej na deficytowych kierunkach studiów za pośrednictwem tytułu laureata,
· umożliwienie trwałego łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi, jako podstawowej zasady nauczania.
Warto wspomnieć, że Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju. Realizując zadania zawarte w programie Olimpiady, młodzież może wzbogacić swoje przygotowanie zawodowe, a jednocześnie dzięki pogłębieniu wiedzy i umiejętności przyczynić się do stałego unowocześniania i rozwoju polskiego rolnictwa.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska