Wycieczka edukacyjna do laboratorium Eurofins
10 czerwca 2022 r. uczniowie klasy II kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych, zorganizowanych przez firmę Eurofins
w Malborku. Firma zajmuje się przeprowadzeniem badań w zakresie bezpieczeństwa żywności, analizy mikrobiologicznej, fizykochemicznej, zafałszowania żywności, badania surowego mleka. Produkcja i dystrybucja żywności wiąże się z dużą odpowiedzialnością za zdrowie
i bezpieczeństwo konsumentów oraz wizerunek producenta. Na wstępie uczniowie wysłuchali wprowadzającej prezentacji o przepisach bhp obowiązujących na terenie zakładu. Zostali podzieleni na dwie grupy, z których każda miała własnego przewodnika w pracowniach:
-Punktu przyjęcia próbek
-Pracowni Sensorycznej
-Pracowni Mikrobiologicznej
-Pracowni Chemicznej.
Celem badań jest dostarczenie wiarygodnych i dokładnych wyników, dzięki którym żywność będzie bezpieczna, spełniała wymagania ustawowe i chroniła konsumenta.
Wraz z rosnącymi wymaganiami prawa oraz coraz większą świadomością konsumentów na temat wartości odżywczych, takich jak: zawartość soli, tłuszczu czy błonnika, zaleca się, aby umieszczane
na opakowaniach informacje o składzie produktu i jego wartościach odżywczych były potwierdzone analizami technicznymi.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska