WYCIECZKA EDUKACYJNA DO ZAKŁADU PRODUKUJĄCEGO BISZKOPTY
W czwartek 9 czerwca 2022 roku przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych z klasy drugiej gościli z wizytą w zakładzie przetwórstwa spożywczego OVAL sp. z o. o. w Malborku.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z funkcjonowaniem firmy, parkiem maszynowym zakładu, a przede wszystkim z procesem technologicznym płynnych, pasteryzowanych mas jajecznych, ciastek biszkoptowych, produkowanych na bazie naturalnych surowców. Głównym składnikiem wykorzystywanym do produkcji ciastek jest masa jajowa z dodatkiem cukru, którą firma produkuje sama, oraz płynna pasteryzowana masa jajowa, stanowiąca bazę do wyrobu artykułów żywnościowych, takich jak: wyroby piekarniczo – cukiernicze, lody, dresingi, likiery, pasztety
czy makarony.
Zajęcia były bardzo ciekawe, młodzież miała okazję zobaczyć, jak w procesie produkcji funkcjonuje system HACCP. Na koniec naszej wizyty każdy z uczestników otrzymał symboliczną paczkę biszkoptów do degustacji.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska