XLV edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia w Olsztynie
8 kwietnia 2022 roku odbyły się eliminacje okręgowe – II stopień OWiUR w Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie. Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy IV kształcąca sie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, Adrianna Sawicka.
Eliminacje składały się z części pisemnej i praktycznej. Młodzież rozwiązywała test(60 pytań),za który można było otrzymać 60 punktów, oraz wykonała 3 zadania praktyczne, za 60 punktów maksymalnie. W ocenie umiejętności brane są pod uwagę następujące kryteria: prawidłowość wykonania zadania, dokładność, sprawność, uzasadnienie teoretyczne, organizacja, czas, bhp.
W 45 Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia wzięło udział 26 uczniów. Nasza uczennica uzyskała 94,5 punktów , z czego w części teoretycznej 40/60 i części praktycznej 54.5/60.Taki wynik uplasował Adę na 7 pozycji /26 osób
Gratulujemy!!!!
Celami Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych są:
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań żywieniem oraz popularyzacjai pogłębienie wiedzy rolniczej ponad wiadomości i umiejętności zawodowe objęte programem nauczania w szkołach zawodowych,
- umożliwienie młodzieży uzyskania „indeksu” szkoły wyższej na deficytowych kierunkach studiów bez postępowania kwalifikacyjnego dla laureatówlub finalistów (zgodnie z uchwałami senatów),
- umożliwienie trwałego łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi jako podstawowej zasady nauczania.
Warto wspomnieć, że Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych, organizowanych w naszym kraju. Realizując zadania zawarte w programie Olimpiady, młodzież może wzbogacić swoje przygotowanie zawodowe.
mgr inż. Ewelina Kępińska -Lipińska