Zajęcia edukacyjne w ramach kampanii EFSA „Higiena Żywności”
29 września 2023 r. uczniowie klasy I kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych, zorganizowanych przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Malborku w ramach ogólnoeuropejskiej kampanii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Celem kampanii jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności.
W trakcie zajęć uczniowie dowiedzieli się, jakich zasad higieny żywności należy przestrzegać, aby zapewnić bezpieczeństwo sobie i swojej rodzinie. Oto najważniejsze z tych zasad::
Zachowaj czystość: umyj ręce przed kontaktem z żywnością i myj często podczas jej przygotowywania; umyj i zdezynfekuj wszystkie powierzchnie i sprzęt do przygotowania posiłków, chroń obszary kuchenne i żywność przed wszelkimi owadami czy szkodnikami.
Oddziel produkty surowe od gotowanych: do podawania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przyborów, takich jak: noże i deski do krojenia; przechowuj żywność w pojemnikach, aby uniknąć kontaktu żywności surowej z przetworzoną.
Gotuj dokładnie: produkty takie jak: zupy i gulasze gotuj na tyle długo, aby upewnić się, że osiągnęły temperaturę 70° C; dokładnie gotuj żywność, a zwłaszcza: mięso, drób, jaja i owoce morza.
Przechowuj mięso w bezpiecznej temperaturze : nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny, niezwłocznie przechowuj w lodówce całą gotowaną i łatwo psującą się żywność, najlepiej w temperaturze poniżej 5°C.
Rozmrażaj bezpiecznie: niektóre produkty spożywcze można bezpiecznie gotować w postaci zamrożonej. Sprawdź opakowanie, aby zapoznać się z instrukcjami gotowania; najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania żywności jest lodówka.
Używaj czystej wody i bezpiecznych surowców: myj owoce i warzywa , szczególnie, jeśli są spożywane na surowo; nie używaj żywności po upływie terminu ważności, korzystaj zawsze z czystej wody lub uzdatniaj ją, aby była bezpieczna.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska